dimecres, 30 de setembre del 2009

LA RIERA PATRIMONI NATURAL I HUMÀ: ÉS CUSTÒDIA DEL TERRITORI

Publicado el 30/12/2008 a 20:09 Por turosolidari


CERDANYOLA INFO: portada > noticies > societat



RIERA DE SANT CUGAT/RIU MAJOR
FOTO URBANO

La riera de Sant Cugat es netejarà d´espècies invasores com a primer pas de l´ampliació del parc fluvial

La millora paisatgística de la riera de Sant Cugat amb l´eliminació d´espècies de flora invasores s´iniciarà a principis de 2009 com a primera fase del projecte d´ampliació del parc fluvial de la riera que vol enllaçar Sant Cugat fins el parc del Besòs amb un itinerari natural. L´Ajuntament de Cerdanyola ha adjudicat la tasca de manteniment i neteja de la riera a La cooperativa TEB que treballa amb persones discapacitades i amb el suport de l´entitat local Turó Solidari.

La riera de Sant Cugat, un dels espais naturals destacats de Cerdanyola

Foto: J.R.Urbano

Bellido, en primer terme, amb Martínez de Foix i Diaz, presenten l'actuació a la riera davant la premsa (Imatge)

Fulles de l'Ailant (Imatge)

Imatge d'un canyissar en zona húmida (Imatge)

La primera fase d'aquesta actuació es farà a principis de l'any vinent i comportarà la neteja i manteniment de les dues ribes del tram de la riera comprés entre el pont de l'avinguda Flor de Maig i Can Xercavins, un total de dos quilòmetres de longitud.

El regidor de Medi Ambient i Territori, Rafael Bellido, explica que l'Ajuntament vol que aquest tram tingui les mateixes condicions que el parc fluvial de la riera a Canaletes, actuació que considera "un èxit ciutadà rotund". Per això aquesta iniciativa de millora paisatgística serà la primera fase d'un objectiu més ambiciós per fer, a partir de la primavera, l'ampliació del parc amb l'objectiu de fer un itinerari natural que acabi enllaçant Sant Cugat amb el parc del riu Besòs i, des d'aquí, amb el mar. L'ampliació com a parc fluvial comportarà la realització de noves passeres i miradors a la riera amb una obra que farà l'Àrea Metropolitana de Barcelona i després de la realització dels treballs de manteniment i millora paisatgística. El pressupost d'aquesta primera fase és de 36.000 euros amb una subvenció de la Generalitat que es concedeix als espais naturals protegits .

L'actuació comportarà l'eliminació parcial d'espècies com el canyissar –del qual es mantindrà el 20% perquè permet la nidificació d'ocells i actua també com a fixador de talussos- i la supressió total d'arbres invasius com l'ailant -Ailanthus altissima- , d'orígen asiàtic, que tendeix a desplaçar la resta d'arbres i està aflorant amb força a Collserola.

Treball realitzat per persones amb discapacitat intel.lectual

El concurs d'adjudicació de les tasques de neteja i manteniment en aquesta primera fase l'ha guanyat la cooperativa TEB –Taller Escola Barcelona- que treballa per a la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel.lectual amb l'objectiu, segons indica Bellido, que la tasca mediambiental vingui reforçada amb una dinamització econòmica de tarannà social.

Francesc Martínez de Foix, director-gerent de TEB, indica que la cooperativa es va crear ara fa 40 anys i ara compta amb centres especials de treball, ocupacionals, llars residències, una empresa de serveis i entitats de lleure i esportives, entre d'altres organismes, i un total de 700 treballadors, dels quals una trentena són de la comarca del Vallès Occidental.

Martínez de Foix indica que un 5% de la població de Catalunya és discapacitada i cal planificar la seva integració laboral, especialment en temps de crisi que perjudiquen aquest col.lectiu amb la pèrdua d'oportunitats de treball "que ha costat molt aconseguir".

Una de les seccions de la cooperativa és TEB Verd que es dedica a la realització de serveis especialitzats de l’àmbit mediambiental i de manteniment de l’entorn, com el manteniment i neteja de jardins, espais enjardinats, boscos i espais naturals. El seu director, Carles Diaz, explica que l'actuació a la riera de Sant Cugat requereix un treball manual, no apte per la maquinària pesant. Diaz manifesta que el control d'espècies invasores és necessària per evitar els poblemes físics -col.lapse de pous i passeres que poden provocar inundacions- i biològics -reducció de la diversitat- que comporta. Els residus generats amb la neteja de la riera es destinaran a l'elaboració de biomassa per destinar als cultius de bolets que realitza TEB amb l'objectiu de "tancar un cicle de sostenibilitat i paliar la sobreexplotació de bolets de bosc".

Vessant pedagògica de la iniciativa

Aquesta actuació es realitza amb el suport de l'associació cerdanyolenca Turó Solidari que promocionarà la vessant pedagògica d'aquesta iniciativa.

Encarna Larrey, una de les seves portaveus, destaca:

la importància educativa de la protecció de la riquesa mediambiental de la riera i de la valoració del treball de les persones amb discapacitat en benefici del conjunt de la societat.

Les tasques de manteniment de la riera començaran a principis de 2009 i l'ampliació del parc fluvial s'espera que s'iniciï a la primavera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada